...

TASTY STYLE

fotograf kulinarny

Jak skutecznie zwiększyć ilość wyjazdów w Twojej restauracji?

MARKETING DLA GASTRONOMI

Jak skutecznie zwiększyć ilość wyjazdów w Twojej restauracji?

Skuteczny marketing dla gastronomi pozwoli CI szybko i skutecznie zwiększyć ilość dostaw w swojej restauracji. Na początku powinieneś nawiązać współpracę z serwisami do zamawiania jedzenia. Najlepszym rozwiązaniem, zwłaszcza na początku będą tacy dostawcy jak:

  • Uber,
  • Wolt,
  • Pyszne.pl
  • Bolt,
  • Glovo

Pamiętaj jednak, że pozyskiwanie zwolenników Twojej kuchni to nie bułka z masłem. Wspomniane serwisy są kolosami branży delivery. To świetny sposób na reklamę. Posiadają gigantyczne środki na kampanie marketingowe. Ponadto oferują multum różnych promocji dla ludzi zamawiających jedzenie. Pomyśl o tym, jak o wyzwaniu i spróbuj wyrwać im przynajmniej garstkę wiernych, stałych klientów. Zdobywając tych, którzy pokochają Twoje jedzenie i będą zamawiać je bezpośrednio od Ciebie.

Grunt to pierwsze wrażenie

Profesjonalna strona internetowa to jeden z kluczowych elementów skutecznej reklamy. Możesz ją stworzyć na upmenu.pl lub innych podobnych serwisach. Pamiętaj, aby podczas jej projektowania pamiętać o tym, żeby była przejrzysta i responsywna. Nie możesz także zapomnieć o szybkości ładownia strony. W przeciwnym razie współczynnik odrzuceń stale będzie wzrastał. Twoja witryna musi być tak samo okazała na urządzeniach mobilnych, jak i stacjonarnych. W końcu porządnie wykonana strona jest nie tylko narzędziem do zamawiania jedzenia. To również wizytówka Twojej restauracji z możliwością do zamówień online i rezerwowania stolików.

marketing dla gastronomi

Fotografia kulinarna w walce o klienta

Kolejnym aspektem są zdjęcia, które zamieścisz w serwisach do zamawiania jedzenia. Śmiało można powiedzieć, że jest to główna karta przetargowa. Jeżeli przyciągniesz uwagę potencjalnego klienta – masz zamówienie. Ludzie kupują oczami, dlatego tak ważny jest finalny efekt Twojej strony. Dobre zdjęcia pomogą zwiększyć zamówienia nawet o 30%. Do dość dużo, dlatego koniecznie zadbaj o czytelną i ciekawą stronę swojej restauracji. Jeśli nie wiesz, jak z sobie z tym poradzić to zapraszam do kontaktu. Możesz także przeczytać mój poradnik lub umówić się na konsultacje, podczas której pomogę Ci obrać odpowiednią strategię do zwiększenia wyjazdów.

Umów się na sesję

Postaw na rozwój – zatrudnij własnego kierowcę

Choć korzystanie z serwisów do zamawiania jedzenia jest dobrym sposobem na reklamę, to nie przyzwyczajaj się do nich. Nie ma jak własny dostawca. W dzisiejszych czasach jest to spory problem, ponieważ stawki są strasznie wywindowane, ale nie ma rzeczy niemożliwych. Warto poświęcić czas i znaleźć odpowiedniego kierowcę – jeden na początek wystarczy. Pamiętaj jednak o zdrowym rozsądku. Jako właściciel restauracji musisz mieć ograniczone zaufanie do pracowników. Trzymaj wszystko w ryzach. Zatrudniając kierowcę, zaproponuj stawkę godzinową nie za kilometry, ponieważ często zdarza się, że dostawcy przekłamują fakty. Jednak wybierając ich, unikasz prowizji, zgarniając większą liczbę zamówień.

Serwisy dostawcze kontra własna dostawa

Dostawcy Ubera często się spóźniają, jeżdżą bez torby na jedzenie – a to jedynie kropla w morzu problemów. Ludzie zwracają uwagę na to, kto i w jaki sposób dostarcza zamówienie. Jednak na końcu za wszystko i tak odpowiesz Ty. Opóźnione zamówienie, rozwalony burger itd. Nikogo nie obchodzi, że jedzenie wiezie kierowca zewnętrzny. Jedną gwiazdkę na Google dostanie Twoja restauracja.

Jeżeli masz swoich kierowców, staraj się zmieścić w wyznaczonym czasie dostawy. Nic tak nie denerwuje głodnego klienta, jak spóźniony dowóz. Korzystając z jednego kierowcy, warto wozić jedzenie w promieniu do 3 km od Twojej restauracji. Jest to naprawdę sporo, a przemyślana trasa pomoże Ci skrócić czas dostawy. Gdy pojawi się problem z zamówieniem lub będzie ich za dużo, zadzwoń do klienta i poinformuj go o tym. W ten sposób okażesz mu szacunek i poważanie. Poczuje on, że Ci na nim zależy, a to niezwykle ważne.

Co jeszcze możesz zrobić dla klientów?

Pakując zamówienie, zawsze dodawaj do niego ulotkę z podziękowaniem za zamówienie. Warto, aby został wydrukowany na niej kod rabatowy, który działa tylko u Ciebie na stronie. Dzięki temu ściągniesz ludzi na swoją witrynę i pominiesz nieuczciwe prowizje potentatów delivery. Aby w pełni wykorzystać moc mediów społecznościowych, możesz również zamieścić grafikę z kodem rabatowym na koncie swojej restauracji i na wizytówce Google.

Kolejnym z wielu kluczy do sukcesu jest reklama na konwersję zamieszczona w serwisie Facebook. Warto ją ustawić, ponieważ dobrze stworzona może zdziałać cuda. Nie musisz poświęcać na nią więcej niż 20 zł dziennie. Tu ważna jest umiejętność targetowania na właściwą grupę odbiorców. Nie mówimy tu jednak o postach sponsorowanych. Do tych wspomnianych wyżej również będziesz potrzebował świetnych zdjęć – to ważny element reklam na FB.

Musisz pamiętać, żeby starannie pakować jedzenie. Tak, aby wszystko wyglądało ładnie i estetycznie. Fajnie też dorzucać jakiś gratis dla klienta np. w postaci ciasteczka. Ciebie kosztuje to kilka groszy, a dla niego znaczy więcej niż tysiąc słów.

Autor: Dawid Jóźwiak / Tastystyle

marketing dla gastronomi

Moje doświadczenie i wiedza są dla Ciebie

Zacznij od bezpłatnej konsultacji, porozmawiajmy, w czym mogę Ci pomóc

Potrzebujesz dłuższej rozmowy ? Masz konkretny temat do omówienia ?

Zamów płatną konsultację telefoniczną / online lub spotkanie osobiste. Cenę ustalimy indywidualnie.

marketing dla gastronomi

Chcesz być na bieżąco? Newsletter Tasty Style poleca się na wynos!

Nowości, inspiracje, porady, promocje i wiele innych smaczków od Tasty Style dla Ciebie! Nie zwlekaj – zostaw swój email i pozostańmy w kontakcie!

Zdjęcia kulinarne. Jaki aparat i obiektyw na początek.

Zdjęcia jedzenia

Zostaw komentarz

Umów się na konsultację

marketing dla gastronomi
Seraphinite AcceleratorBannerText_Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.